Etiquetas

, , , ,

CHITARA 1Cuvântul zgomotină nu există în dicționar, dar este atât de prezent în viețile noastre. Ce înseamnă ? Nocivitatea zgomotului.

Pe 29 aprilie 2015 se sărbătorește  Ziua Mondială de luptă împotriva Zgomotului.

Zgomotul recunoscut oficial, adică cel produs de traficul terestru, aerian, fluvial și maritim, cu claxoane, sirene, pneuri contra asfalt, roți de oțel contra șine, de șantiere în lucru etc. este „eligibil” pentru a fi combătut.

Dar, poluarea sonoră îmbracă forme perverse.

O problemă delicată apare atunci când zgomotul este prezentat ca o creație artistică, în special ca muzică ritmată, stridentă, obsesivă, repetitivă și repetată la diferite ore din zi și din noapte. Este ZGOMOTINĂ. Și este la fel de periculoasă ca … nicotina.

Deseori este promovată ca fiind o valoare originală, reprezentativă pentru gustul unor vârste pe cât de juvenile, pe atât de vulnerabile. Este difuzată de posturi de radio, discoteci, automobile cu boxe cu mulți wați (cu funcție de claxon perpetuu neinterzis!).

I LOVE BAD MUSICÎn mod ciudat, caracterul ei nociv, este recunoscut doar atunci când este „emisă” intim, în căști, chiar în urechi, la puțini milimetri de timpane, și numai pentru culpa pe care ar avea-o abundența de decibeli, care, împreună cu un anumit grad de etanșeitate, creează „o mini-cameră pneumatică” ce supune membranele urechii interne și oasele craniului la  solicitări complexe și dure, cu rapide efecte distructive ireversibile.

O problemă și mai delicată o reprezintă inversarea caracterului divin al muzicii. Există compozitori și interpreți care își construiesc „succese” muzicale contra-plagiind muzica liturgică, preluând motive și elemente ale ei „dalla fine al capo”.

Acest gen de creație, prin nocivitatea lui, depășește limitele delincvenței și imoralității, situându-se, din start, pe tărâmul păcatului.

În loc de încântare, creează o multitudine de stări nefirești, hipnotice.

BAD MUSIC

Lumina, bucuria și încântarea sunt efectele-criterii prin care deosebim muzica de falsa muzică, de muzica-zgomot sau de muzica-păcat.

Muzica bună este de inspirație divină. Este armonie. Este divină.

Muzica divina purifică, regenerează si fortifică.

Zgomotul întunecă și obosește. Creează probleme fiziologige și psihice.

Zgomotina înseamnă stress pentru organismele vii. Stress multiplu care afectează sănătatea în ansamblul ei. Primul simptom care apare este hipertensiunea arterială. În general, organismul cedează, daca este supus stress-ului în locurile în care este mai slab sau slăbit: stomac, ficat, pancreas, rinichi, sistem circulatoriu etc.

Că este așa o dovedesc plantele. Plantele simt muzica adevărată.

În vibrațiile muzicii bune, ele se simt bine, arată bine, cresc sănătoase, înfloresc.

În schimb, dacă supunem plantele la creații pline de zgomotină, le mutilăm.

Liniștea nu înseamnă, neapărat, lipsa sunetelor.

Liniștea pădurii cu sunetele ei: cântecul păsărilor, foșnetul frunzelor, șopotul apelor, susurul izvoarelor, simfonia cascadelor, toate odihnesc, reconfortează și ne refac, ne dăruiesc energie.

Știm toți acest lucru. Nu-i nevoie de criterii elaborate ca să distingem între zgomotele nocive și sunetele binefăcătoare și vindecătoare ale naturii.

Concluzia: o cale spre vindecarea sufletului, a minții și corpurilor deteriorate de … zgomotină este … petrecerea unui oarecare timp în sânul mamei naturi.

De știut că Organizația Mondială a Sănătății consideră că, în Europa, în fiecare an,  din cauza zgomotului, pierdem 1.600.000 de ani de viață sănătoasă, adică, anual, mai mult de un milion și jumătate de europeni se îmbolnăvesc de diferite boli numai din cauza zgomotului.

CASCADA

ARIADNA

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării suresei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: ARIADNA… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.