Etiquetas

, , ,

Avem privilegiul de a beneficia de colaborarea jurnalistului spaniol, VALENTIN POPESCU, profesor de jurnalism, prestigios editorialist și corespondent, timp de un sfert de secol, al cotidianului  VANGUARDIA de  Barcelona, la Bonn, R.F. Germania.

Europa cea bogată atrage, ca un magnet, în mod special, oameni cu înaltă calificare. Este un flux migratoriu  despre care se vorbește foarte puțin. Golul care rămâne în țările de origine este foarte dureros.

CEALALTĂ MIGRAȚIE

emigranti-calificati

Toată lumea vede și rămâne consternată în fața dramaticelor fluxuri migratorii, declanșate de războiul civil din Siria spre Europa Occidentală.  În schimb, alte valuri mai devastatoare, dar mai puțin impresionante, aproape că trec neobservate : este vorba de migrațiile europenilor răsăriteni spre zonele  bogate  ale continentului nostru.

Numai în ultimii patru ani – se semnalează într-un studiu recent elaborat de Fondul Monetar Internațional (FMI) – 20.000.000 de persoane și-au părăsit patriile din Estul și Sud-estul Europei (unele dintre ele țări membre, dar, marea majoritate nu sunt membre ale Uniunii Europene) pentru a-și câștiga pâinea zilnică în Occidentul bogat. Excepțiile mai importante cantitativ sunt cele ale emigranților moldoveni și ucraineni, care preferă să-și caute de lucru în Rusia.

Este o hemoragie impresionantă (se ridică la 6% din populația totală a Uniunii Europene),  dar, din punct de vedere economic și social, este o catastrofă, deoarece afectează de două ori țările de origine.

emigranti-calificati-2

Pe de o parte, aceste țări pierd un procent considerabil din populația  activă, și astfel, productivitatea economiilor lor scade și mai mult, deoarece rămân cu forța de muncă cea mai slabă. Pe de altă parte, dorința de a emigra este  mai mare printre persoanele cu pregătire și competențe profesionale deosebite. Oamenii mai bine pregătiți sunt cei care pleacă primii, deoarece au cele mai mari șanse de a se integra imediat în țările în care își găsesc de lucru. Țările Baltice, Polonia și Ungaria  prezintă  indicele cel mai înalt de emigranți cu studii superioare.

FMI semnalează, în studiul său, că banii pe care emigranții îi trimit familiilor lor de acasă nu compensează pierderile cauzate de scăderea productivității din țările lor de origine.

În plus, această emigrare a populației active generează o îmbătrânire accelerată în țările de origine, ceea ce determină o creștere a cheltuielilor sociale globale, precum și o acută reducere a veniturilor fiscale ale respectivelor națiuni. Acest fenomen este agravat de un dezechilibru  mai accentuat decât cel care se înregistra în fluxurile migratoare tradiționale : în timp ce numărul celor care pleacă  crește și tot crește, procentul celor care se întorc este infim.

 

Autorul articolului: Valentin Popescu

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: VALENTIN POPESCU… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

VALENTIN POPESCU