Etiquetas

, , , , ,

HARTA RADON 1

Radonul – un gaz care se strecoară în locuințe

GAZ  RADIOACTIV

Radonul este un gaz radioactiv: uraniul se dezintegrează devenind radiu, care, la rândul lui, se dezintegrază devenind radon. Emană radon mai ales solurile granitice și calcaroase.

După tutun, radonul este a doua cauză care provoacă cancerul pulmonar. In special, la ne-fumători.

DIRECTIVA EUROPEANĂ

În Spania, de pildă, de la 1 februarie, întră  în vigoare directiva europeană prin care controlul locuințelor din zonele cu emanații de radon devine obligatoriu.

Populația trebuie să fie informată astfel încât să conștientizeze riscul zilnic pe care îl prezintă acest gaz cancerigen care se acumulează în locuințe, mai ales în pivnițe și subsoluri.

Directiva urmează să fie inclusă în Codul Tehnic al Construcțiilor: edificiile trebuie să fie izolate și etanșeizate pentru a preveni în viitor expunerea la radon.

PÂNĂ ATUNCI

Directiva europeană a fost adoptată în anul 2013 și prevede „eliminarea radonului din locuințe”. Dacă concentrația de radon pe metru cub e mai mare de trei sute de becquereli, anual, se consideră că este o amenințare pentru sănătate.

Prima măsură o reprezintă aerisirea zilnică a încăperilor, cel puțin zece minute: a caselor „pe pământ”, a apartamentelor de la parter, a pivnițelor și subsolurilor din zonele de risc. Ventilația încăperilor înlătură acumularea de radon.

O măsură mai amplă, mai sigură și mai costisitoare este izolarea și etanșeizarea solului locuințelor, astfel încât să nu se mai producă acumulări de radon cu concentrații periculoase pentru sănătatea umană.

ÎN ROMÂNIA

În țara noastră, specialiștii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au realizat harta primelor 18 județe din România, care însumează aproximativ 5000 de măsurători efectuate în interiorul caselor.

Această hartă va fi încărcată pe Atlasul European al emanațiilor de  radon.

FEREASTRA

AUTOR: ARIADNA

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.