Etiquetas

, , , ,

Jamal Kashoggi 1

„TRIO INFERNAL” SAU CAZUL KASHOGGI            Washington, Diana Negre

Asasinarea jurnalistului saudit, Jamal Kashoggi, în interiorul consulatului saudit din Istanbul a fost atât de surprinzătoare, încât mai potrivit ar fi să spunem că a fost… delirantă !

Într-adevăr e halucinant să se vorbească de o crimă fără cadavru (până acum), și de succesiunea de denunțuri anti-saudite, urmate de declarațiile atenuante ale casei regale saudite, care curg neîntrerupt dinspre Riad, Ankara și Washington.

Este ușor de bănuit, în acest caz abracadabrant, motivul asasinării: iritarea Arabiei Saudite față de un jurnalist care nu înceta să denunțe abuzurile și ilegalitățile pe care el le atribuia familiei regale – după cum sunt ușor de înțeles și demonstrațiile excesive de moralitate din lumea întreagă, care vizează clanul regal saudit.

Jamal Kashoggi 7

Însă greu de înțeles e cum un om, care știe sau crede că este inamicul numărul unu al dinastiei saudite, să meargă singur, neînsoțit și candid la un consulat al Arabiei Saudite, pentru a-și face actele de căsătorie cu o turcoaică. La fel de neînțeles este faptul că serviciile secrete sau mafia saudită – dacă l-au asasinat ele – au fost atât de ne-profesioniste, încât să-l tortureze, să-l ucidă și să-l ciopârțească pe Kashoggi în interiorul consulatului, lăsând o mulțime de piste, pe care poliția turcească afirmă că le-a găsit, fără a spune în ce constă ele.

Jamal Kashoggi 4

Continuând seria de incongruențe, este greu de înțeles de ce guvernanții, care cred că posedă adevărul absolut, cum sunt Trump și Erdogan, se schimbă de la o zi la alta: ba condamnă public Riad-ul pentru moartea lui Kashoggi, ba se agață, pe urmă, de ipotetice alternative în legătură cu cine a comis asasinatul.

TRUMP ERDOGAN

De asemenea, e greu de aflat ce interese comune pot avea Ankara și Washingtonul ca să denunțe moartea unui om foarte apropiat de Frații Musulmani – o mișcare bine văzută în Turcia, nu și în SUA, și, cu atât mai puțin în Riad, unde figurează pe lista organizațiilor teroriste.

Privită în felul acesta, întorsătura făcută de Trump și de Erdogan de a condamna asasinatul este motivată de două rațiuni.  Una dintre ele o reprezintă banii: achizițiile saudite de tot felul de bunuri americane – mai ales, arme – sunt foarte substanțiale, iar, problemele financiare ale Turciei fac aproape imposibilă vreo politică anti-saudită, dat fiind că Arabia Saudită este un mare investitor potențial, constant și coerent. Cealaltă rațiune este stabilitatea politico-militară din Orientul Mijlociu. O țară atât de bogată și atât de clar angajată în a reprima expansionismul iranian este greu de înlocuit, în prezent, în situația complicată din zonă.

Jamal Kashoggi 5

Autor: Diana Negre

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com     y  Diana Negre.

***

Jamal Kashoggi 2

“TRIO INFERNAL” O CASO KASHOGGI    Washington, Diana Negre

El asesinato del periodista saudí Jamal Kashoggi en el consulado saudí de Estambul es tan sorprendente que sería mejor decir delirante.

Porque es alucinante hablar de un crimen sin cadáver (hasta ahora), al igual que lo es el vaivén de denuncias anti-sauditas y declaraciones eximentes de la casa real saudí que se suceden sin interrupción desde Riad, Ankara y Washington.

Para acentuar aún más el carácter abracadabrante de la historia, es fácil de imaginar los motivos del presunto asesinato árabe – la irritación de Arabia Saudita con un periodista que no paraba de denunciar abusos y tropelías que él imputa a la familia real – como también son fáciles de entender los aspavientos moralistas de todo el mundo, sobre todo del mundo de los antagonistas del reino saudita.

Jamal Kashoggi 3

Pero ya no es nada fácil entender que un hombre que sabe o se cree que es el enemigo nº 1 de la dinastía saudí vaya inocentemente y solo a un consulado de Arabia para tramitar su matrimonio con una turca. Y tampoco es nada fácil de entender que los servicios secretos o la mafia saudí – si es que lo asesinaron ellos – fueran tan chapuceros como para asesinar, torturar y descuartizar a Kashoggi en las dependencias consulares, dejando un montón de pistas que la policía turca dice haber encontrado, aunque no dice en qué consisten.

Y siguiendo con la retahíla de incongruencias, tampoco es fácil de entender que dos gobernantes que se creen en la posesión de la verdad absoluta cómo Trump y Erdogan pasen prácticamente de un día al otro de condenar públicamente a Riad por la muerte de Kashoggi para agarrarse luego a hipotéticas alternativas en cuanto a quien le asesinó.

Jamal Kashoggi 8

Asímismo, cuesta encontrar qué intereses comunes pueden tener Ankara y Washington en clamar por la muerte de un hombre muy cercano a los Hermanos Musulmanes ya que este movimiento es bien visto en Turquía, pero no en los EE.UU y menos aún en Riad, donde figura incluso en la lista de las organizaciones terroristas.

Jamal Kashoggi 6

Visto el caso así, lo más probable es que el giro condenatorio hecho por Trump y Erdogan sea motivado por dos razones. Una es el dinero; las compras saudíes de todo tipo de bienes – con el armamento en primerísimo lugar – estadounidense son sumamente cuantiosas y los apuros financieros turcos hacen casi imposible una política anti-saudita – gran inversor potencial –  constante y coherente. Y la otra es la estabilidad político-militar del Oriente Medio. Una nación tan rica y tan claramente comprometida en la represión del expansionismo iraní es insustituible en estos momentos en el rompecabezas de la zona.

Autor: Diana Negre

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com     y  Diana Negre.

DIANA