Etiquetas

, , , , , , , ,

nancy pelosi 1

Nancy Pelosi

COPIII SEPTUAGENARI           Washington, Diana Negre

Nancy Pelosi, lidera majorității democrate din Camera Reprezentanților, și Donald Trump, președintele SUA, sunt, probabil, personajele cele mai puternice din țară, dar, la cei peste 70  de ani împliniți ai lor, se confruntă  într-o dispută puerilă, fără ca vreun adult să fie în stare să-i controleze.

Pelosi, peste două luni, va împlini 79 de ani. Ea a vrut să-l pedepsească pe Trump pentru încăpățânarea lui de a bloca bugetul, interzicându-i accesul la Camera Reprezentanților, a cărei președintă este, unde, spre sfârșitul acestei luni, el urma să-și rostească discursul anual asupra “stării Uniunii”, un eveniment tradițional pe care îl urmărește întreaga țară, că e de bine sau e de rău.

trump 1

În mod tradițional, președinții SUA își rostesc acest discurs în Camera Inferioară, deoarece este mai încăpătoare decât amfiteatrul Senatului: senatori sunt numai 100 , în timp ce Camera Reprezentanților are 435 de membri.  În ziua în care își țin discursul, președinții au ca invitați personaje deosebite, printre care magistrații Tribunalului Suprem, iar cei câţiva metri, de la intrare, până la podium, sunt parcurși încet de tot, deoarece trebuie să dea mâna cu toţi acești invitați.

Popular sau nu, acesta este momentul de glorie din fiecare an al președinților, iar Pelosi, care se află în fruntea noii majorități democrate, în urma alegerilor din luna noiembrie a anului trecut, a văzut o excelentă ocazie de a-l pedepsi pe Trump pentru încăpățânarea sa de a construi un zid de-a lungul frontierei cu Mexicul,  pe seama bugetelor federale.

Este un dezacord pentru o sumă ridicolă, în contextul banilor publici, fiind vorba doar de  5 miliarde 600 de mii de dolari, adică, mai puțin de 0.8% din bugetul Pentagonului, și minusculă (0.2%) în cadrul bugetului total al țării, care este de 4 bilioane. Dar, chiar și această sumă ar fi negociabilă, însă, Pelosi ar acepta să se cheltuiască pentru zid doar un singur dolar și nimic mai mult.

Congresul și Casa Albă s-au paralizat reciproc, iar aprobarea bugetului se tot amână, astfel încât, nu sunt bani pentru aproximativ un sfert din funcționarii federali. Desigur aceștia își vor primi din urmă salariile, deîndată ce se va rezolva problema bugetelor, dar, pentru moment, 800.000 de persoane au salariile îngețate de aproape o lună, și jumătate dintre ele trebuie să se prezinte la lucru, deoarece e nevie să se asigure buna funcționare a instituțiilor statului.

Această situație se datorează obstinației ambelor tabere, însă, la fel ca în disputele infantile, fiecare spune că “celălalt e de vină”.

Dacă Pelosi a crezut că a găsit o modalitate de a-l umili pe Trump interzicându-i accesul în Camera Reprezentanților, nu este sigur că discursul nu va fi, totuși, rostit, până la urmă, în Senat. E posibil să nu mai fie nevoie de o sală prea mare, deoarece, aproape jumătate dintre legiuitori, cei ai Partidului Democrat vor decide, probabil, să boicoteze evenimentul.

Dar Trump, un tinerel de doar 72 de ani, în comparație cu aproape octogenara Nancy Pelosi, nu a rămas cu brațele încrucișate și a anulat voiajul internațional pe care președinta Camerei Reprezentanților, împreună cu alți șase legiuitori, plus echipa sa de funcționari, urmau să-l facă în Belgia, Egipt și Afganistan.

trump 2

Congresmenii americani obișnuiesc să facă asemenea călătorii pentru a culege informații de la fața locului asupra unor chestiuni pe care le dezbat în comitetele lor și, desigur, zboară cu avioane militare, care, pe lângă faptul că oferă o mai mare securitate, garantează și o flexibilitate care nu există în cazul transporturilor comerciale.

O idee despre cât de neplăcută a fost surpriza anulării zborului de către președinte ne-o oferă faptul că unii dintre legiuitori se aflau deja în autobuzul care urma să-i ducă la baza aeriană de la Andrews, de unde trebuia să decoleze respectivul avion militar: plecarea era prevăzută pentru orele 15.00, iar anularea zborului de către președintle Trump le-a fost anunțată la orele 14.00.

Trump nu avea cum să-i înfurie pe oamenii din propriile sale rânduri, deoarece delegația era formată numai din legiuitori ai Partidului Democrat.

Autor: Diana Negre.

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com     y  Diana Negre.

***

LOS NIÑOS SEPTUAGENARIOS            Washington, Diana Negre

trump 3

Nancy Pelosi, líder de la mayoría demócrata en la Cámara de Representantes, y Donald Trump, presidente de Estados Unidos, son probablemente los dos personajes más poderosos del país, pero, a sus más de 70 años cumplidos, están enfrentados en una disputa de carácter pueril sin que ningún adulto parezca capaz de controlarlos.

Pelosi, la representante de San Francisco que cumplirá 79 años en un par de meses, trató de castigar a Trump por su terquedad presupuestaria cerrándole el acceso a la Cámara de Representantes que ella preside, donde a finales de este mes debería pronunciar el discurso anual del “estado de la Unión”, un acontecimiento tradicional en que todo el país tiene puestos los ojos – para bien y para mal-.

Es tradicional que los presidentes pronuncien este discurso en la Cámara baja porque es mayor que el hemiciclo del Senado, toda vez que éste tan solo ha de albergar a 100 senadores, mientras que la Cámara de Representantes cuenta con 435 miembros.  El día del discurso, los presidentes invitan a personajes señalados, acuden los magistrados del Supremo y los pocos metros desde la entrada hasta el podio son de recorrido lento porque han de estrechar manos repetidamente.

trump 4

Popular o impopular, éste es el momento de gloria anual de los presidentes y Pelosi, que representa la nueva mayoría demócrata tras las elecciones de noviembre, vio una oportunidad excelente para castigar a Trump por su insistencia en construir una valla a lo largo de la frontera mejicana, aún a costa de los presupuestos federales.

Es un desacuerdo por una cantidad ridícula- en el contexto del dinero público, pues se trata de tan solo 5.6 mil millones de dólares, menos del 0.8% del presupuesto del Pentágono y aún más minúsculo (0.2%) en el presupuesto total de casi 4 billones. Incluso esta cantidad sería negociable, pero Pelosi tan solo aceptaría gastarse un dólar y ni siquiera quiere negociar cualquier otra cifra.

Paralizados mutuamente el Congreso y la Casa Blanca, el presupuesto no se aprueba y así no hay dinero apropiado para aproximadamente la cuarta parte de los funcionarios federales. No es que ninguno de ellos haya de temer por su salario, pues se les pagará con efectos retroactivos una vez resuelto el problema, pero, de momento, hay 800.000 personas con el sueldo congelado desde hace casi un mes y, todavía peor, casi la mitad ha de acudir a trabajar -sin pago – porque son “esenciales” para el funcionamiento del país.

La situación se debe al empecinamiento de ambos bandos, pero, como en las disputas infantiles, cada uno dice “es culpa del otro”.

Si Pelosi creyó encontrar una forma de humillar a Trump negándole el acceso a la Cámara, no es seguro que el discurso quede anulado porque podría pronunciarlo en el Senado. Tal vez no necesiten tanto espacio porque es muy probable que casi la mitad de los legisladores, es decir, los del Partido Demócrata, decidan boicotear el acto.

Pero Trump, un jovencito de tan solo 72 años comparado a la casi octogenaria Nancy Pelosi, no se ha quedado cruzado de brazos y ha suspendido el viaje internacional que la presidenta de la Cámara, junto con seis legisladores y su equipo de funcionarios, tenía previsto a Bélgica, Egipto y Afganistán.

nancy pelosi 2

Nancy Pelosi

Son viajes habituales de los congresistas para recabar en directo información de las cuestiones que aparecen en sus comités y normalmente vuelan en aviones militares, que además de ofrecer mayor seguridad, garantizan una flexibilidad que no existe con los transportes comerciales.

Una idea de la sorpresa originada por el veto presidencial la da que varios legisladores estaban ya sentados en el autobús que había de llevarlos a la base aérea Andrews, desde la que despegaba el avión militar que los llevaría a su destino: la salida estaba prevista para las 3 de la tarde y el aviso presidencial llegó a las 2.

Trump no corría el riesgo de provocar iras entre sus propias filas, pues la delegación estaba formada exclusivamente por legisladores del Partido Demócrata.

Autor: Diana Negre.

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com     y  Diana Negre.

DIANA