Etiquetas

, , , ,

Radeţi: ţelină, morcovi, pătrunjel, mere curăţate de coajă şi mult hrean. Tăiaţi rondele ceapa roşie şi curăţaţi mulţi căţei de usturoi.

Pe măsură ce aşezaţi castraveţii, într-un borcan mare, pe un pat de crenguţe de cimbru şi de busuioc verde, presăraţi printre ei: ţelina, morcovii, pătrunjelul, merele şi hreanul rase fin.

Strecuraţi apoi, pe unde puteţi, rondelele de ceapă şi căţeii de usturoi, câteva prune şi câteva foi de dafin. Îndesaţi în borcan, pe unde mai e loc, şi vreo două trei crenguţe de cimbru, câteva de ţelină şi câteva crenguţe de busuioc, bineînţeles, cu frunze şi floare.

În gura borcanului puneţi o crenguţă de mărar uscat, cu seminţe.

Turnaţi saramura călduţă. Nu uitaţi, ca sarea să nu fie peste măsură, puneţi la un litru de apă, o lingură de sare.

Acoperiţi două-trei zile borcanul cu o farfurie pentru că zeama va fierbe puţin. Când se va fi liniştit, puneţi celofanul.

Totul în acest borcan fermecat: zeama, castraveţii şi celelalte ingrediente pe care le-aţi folosit drept condimente, se prefac, printr-o alchimie divină, într-un elixir puternic care vă vor apăra de muşcăturile iernii.

 

AUTOR:  ZENAIDA ANAMARIA  LUCA

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: ZENAIDA  ANAMARIA  LUCA… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.