ANASONUL STELAT – ESENȚA ADEVĂRATEI SEDUCȚII

 ANASON STELAT 1

 Anasonul stelat era în China, o mirodenie potrivită pentru trezirea iubirii, iar herboriștii europeni au botezat-o Adevărata Seducţie. Nume pe care-l merită din plin.

Numele anasonului stelat

Steaua cu 100 de miresme sau steaua cu opt colțuri (poate avea mai puține sau mai multe), pe nedrept numită anason stelat, a străbătut cale lungă până în dulăpiorul nostru cu mirodenii.

Patria-i este regiunea Yunnan, în China de Sud. Neguțătorii chinezi au făcut averi vânzând-o în India și în Rusia.

Țarii ruși își înmiresmau ceaiul cu ea, cu mult înaintea regilor Europei, adică, mult înainte de anul 1588 când un renumit corsar în slujba Elisabetei I, Thomas Cavendish, The Navigator, a adus-o la Londra, din Filipine, la întoarcerea din călătoria-i de un an în jurul lumii.

Thomas Cavendish

Chinezii o numeau bā jiăo, „cu opt colțuri”, nume care, se pare, a intrat în persană sub forma badian, și din persană în franceză, badiane.

Cineva i-a spus anason, părându-i-se că ar avea ceva din gustul și parfumul anasonului mediteranean (pimpinella anisum L.), de unde și numele-i de… anason stelat.

Francezii îi spun: badiane sau anis étoilé, italienii: anice stellato, spaniolii: anís estrellado, badiana, grecii: asteroidis glikanisos (αστεροειδής γλυκάνισος) și englezii: star anise.

Iar anis, anice și anís vin din latinescul anisum care, la rândul lui vine din greacă, anison/ άνισον.

La noi, forma anason, spun autorii MDA-ului, provine din turcă și, alături de ea, în română există și formele mai puțin folosite badian și bădean.

ANASON STELAT 2

ANASON STELAT 3Puterile „stelei cu opt colțuri”

Părintele Lumii i-a dăruit „stelei în opt colțuri” mireasma Raiului, ca un semn că are puteri divine.

În China, era o mirodenie potrivită pentru trezirea iubirii. Nu întâmplător herboriștii europeni au botezat-o illicium verum, adică Adevărata Seducţie, de la verbul latinesc illicere: a atrage, a ademeni, a seduce.

Copacul în care crește această „stea cu 100 de miresme” este, cu siguranță, unul din pomii Raiului. Esențele ei sunt profund feminine… irezistibile… ademenitoare… ispititoare… te trezesc și te iluminează. Şi, nu-i de mirare, odată ce face parte din familia magnoliei, floarea trezirii.

Medicii și maeștrii alchimiei interioare chinezi o priveau ca pe o… tămăduitoare și o prescriau pentru tuse, răceală, digestie lentă și pentru… apatie, adică… pierderea pasiunii.

ANASON STELAT 4Steaua cu 100 de miresme în Rețetarul bucătarilor

O singură stea, întreagă sau pisată, e de ajuns să prefacă în elixiruri edenice cafeaua sau ceaiul fierbinte, ciocolata caldă, vinul îndulcit cu miere, afinata sau vișinata, laptele de seară…

… piureurile, salatele sau sucurile de fructe proaspete…

… pilafurile, piureul de cartofi, de spanac sau de varză, vinetele și dovleceii la abur, supele și cremele de legume, mai ales de țelină…

… ouăle moi și untul de la micul dejun, cremele de brânză, iaurtul…

… salatele de legume crude, mâncarea sau supa de prune, pere, mere sau gutui, compotul, pâinea casei, budincile, biscuiții și, de fapt, absolut toate dulciurile făcute acasă.

O puteți pune în sticla de ulei, în borcanul cu miere, de zahăr sau de sare.

Dacă aveți nevoie de ceva puternic, care să vă trezească focul interior, înmiresmați-vă mesele, vinul și sucurile cu mirodeniile Paradisului: o steluță de anason, două cuişoare, puţină scorţişoară, o mică bucată dintr-o teacă de vanilie, o boabă de ienibahar și un vârf de cuțit de nucșoară.

Nu uitați: o singură stea, întreagă sau pisată, este de ajuns pentru o persoană, într-o zi.

De asemenea, Maeștrii Bucătăriei Subtile au descoperit că puțină pulbere a „stelei cu 100 de miresme” amestecată cu puțină pulbere de scorțișoară, cu usturoi, miere și ulei de măsline sau unt, dă un sos delicat ce-și merită numele de „Trezire în Rai”.

ANASON STELAT 5Sfatul bucătarilor

Locul „stelei cu 100 de miresme” este, desigur, în dulăpiorul cu mirodenii… într-un vas de porțelan delicat, pe potriva delicateții sale unice. Cel mai bine este să păstrați stelele de anason întregi și să pisați sau să măcinați câte una doar atunci când aveți nevoie de ea pulbere.

ANASON STELAT 6Sfatul herboriștilor

Ce poate face un ceai dintr-o steluță de anason chinezesc ? Multe.

Poate ușura digestia și calma tulburările intestinelor, ale pancreasului, poate stârni pofta de mâncare și… de viață, poate potoli tusea și poate induce o stare de dulce visare.

            Atenție:

1.Acest ceai se bea din când în când. La fel, delicioasa steluță, se folosește tot din când în când în mâncare sau în băutură, pentru că altfel, din binefăcătoare, devine vătămătoare.

2.Exită și în Japonia o specie de anason stelat care, însă, este otrăvitoare și interzisă.

ANASON STELAT 7Sfatul tămăduitorilor

Un masaj local cu ulei esențial extras din semințele anasonului chinezesc, diluat în ulei-bază și în doză foarte mică

… alină durerile de oase sau de mușchi…

… alungă oboseala și tensiunea interioară…

… îmblânzește inima, îndepărtează spaimele și amorțeala minții și o face să cunoască felicitatea naturii umane …

… iar două picături, în candela de aromaterapie, trezesc spiritul și deschid canalele de comunicare cu lumea celestă.

ANASON STELAT 8Lecția stelei cu opt colțuri: maeștrii chinezi ai alchimiei interioare spun că adevărata seducție se naște din iubirea înțeleaptă, puternică și binefăcătoare, cea care dăruiește, zidește, luminează, trezește, dă strălucire, frumusețe și putere, înalță și salvează, nu din cea vicleană care… fură, spoliază, întunecă, slăbește, înjosește, rănește și distruge.

ANASON STELAT 9

AUTOR   ZENAIDA ANAMARIA  LUCA

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării suresei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: ZENAIDA  ANAMARIA  LUCA… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s