GARDUL ÎL FAC EU, DAR, ÎL PLĂTEȘTI TU !

trump

Zidul despre care vorbește președintele Donald Trump există !

De fapt, este un… gard ridicat în vremea lui Bill Clinton.

Se întinde pe 1.050 de kilometri din cei 3.169, cât are frontiera comună dintre SUA și Mexic. O treime din lungimea acestei granițe o formează bariera naturală a Fluviului din Nord – Río Grande del Norte.

Donald Trump ar vrea să-l completeze cu încă 550 de kilometri. Costurile estimative s-ar ridica peste cifra de 15 miliarde de dolari, eventual la 38 sau chiar 40 de miliarde.

Totul depinde, acum, de Congresul american, deoarece acest for va aproba sau nu fondurile necesare.

Dificultățile sunt multiple !

Unele tronsoane din acest gard ar urma să se întindă prin zone muntoase greu accesibile, care ar necesita amenajarea unor drumuri de acces pentru logistica transportului materialelor, construcției și întreținerii acestei bariere. Aceste drumuri ar costa ele însele foarte mult, nu ar exista trafic pe ele, și pe termen lung, nu ar servi la nimic.

În statul Texas, gardul ar trece prin proprietăți private, ceea ce ar crea foarte multe probleme și nemulțumiri, care și-ar găsi rezolvarea doar în tribunale.

O frontieră atât de mare cu greu poate fi păzită eficient. Este celebră afirmația fostei secretare (ministru) a Securității,
Janet Napolitano: „dați-mi un zid de 15 metri și vă voi arăta o scară de 16 metri”.

Nici supravegherea electronică sau gardul virtual  nu sunt niște piedici de netrecut pentru imigranții hispanici. Întotdeauna se găsesc căi și modalități pentru a trece peste cele mai noi și mai moderne bariere.

Deocamdată, președintele Donald Trump a reușit să-și supere, încă o dată, foarte rău, vecinul din sud, cu afirmația că, pentru construcția acestui gard, va plăti chiar Mexicul, adică banii vor fi recuperați, într-un fel sau altul, de la mexicanii înșiși.

Enrique Peña Nieto, președintele Mexicului, i-a răspuns lui Trump, cu care urma să se întâlnească la sfârșitul acestei luni : Mexicul nu va plăti niciun gard !

Răspunsul președintelui american a venit pe Twitter: „dacă Mexicul nu vrea să plătească pentru un gard atât de necesar, bine ar fi să anulăm întâlnirea”.

Enrique Peña Nieto, președintele Mexicului, la întâlnirea cu membrii corpului diplomatic în Ciudad de Mexico, 11 ianuarie 2017

imigranti-mexicani-1Imigranți mexicani se aventureză prin zone deșertice unde nu există gardul care separă SUA de Mexic

AUTOR: ARIADNA

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.