CATALUÑA SAU CATALUNYA ?

CATALONIA 1

Se va desprinde Catalonia de Spania ?

Mișcarea suveranistă catalană, după câte se pare, nu-și va atinge obiectivul mult dorit: desprinderea de restul Spaniei.

Catalonia este cea mai prosperă regiune a țării. De pildă, numai în domeniul turismului, în primele opt luni ale acestui an, au vizitat-o 28 de milioane de turiști (din totalul de 80 de milioane de turiști străini care au vizitat Spania), la o populație de 7,5 milioane de catalani. Pe locurile al doilea și al treilea s-au situat Insulele Baleare și, respectiv, Insulele Canare.

Catalonia s-a săturat să tot subvenționeze alte regiuni din Spania, mai puțin dezvoltate, și a încercat să… divorțeze!

A reușit să dea o teribilă „lovitură de imagine” pentru cauza ei. Lumea întreagă a văzut cum persoane pașnice – bătrâni, femei și chiar copii – au fost brutalizate, la centrele de votare pentru referendum, de trupele din Guardia Civil. Au fost sute de răniți, numai la Barcelona. În toată Catalonia, vreo 900 !

CATALONIA 3

CATALONIA 4

Rezultatele referendum-ului arată că marea majoritate din cele peste două milioane de catalani care au votat, au spus DA! desprinderii de Spania.

A greșit, oare, Mariano Rajoy, președintele guvernului spaniol, atunci când a ordonat ca forțele de ordine să intervină pentru a opri, în oarecare măsură, desfășurarea referendum-ului, care, oricum era considerat ilegal?

RAHOY

Catalanii au votat, deoarece libertatea de a vota înseamnă DEMOCRAȚIE.

Autoritățile centrale de la Madrid au încercat să impiedice desfășurarea referendumului de secesiune deoarece în Constituția țării scrie negru pe alb că Spania este un stat unitar. Deci, au apărat STATUL DE DREPT.

În această înfruntare dintre DEMOCRAȚIE și STATUL DE DREPT, Europa și lumea întreagă va sta de o parte, nu se va amesteca: este o problemă internă a statului spaniol!

Aici au greșit catalanii! Nu au prevăzut faptul că, pe plan internațional, nimeni nu se va solidariza cu ei, în mod oficial. Acum, au văzut că sunt singuri, doar secesioniștii cu ei înșiși, și încearcă să obțină, cu disperare, măcar o mediere internațională. În plus, Mariano Rajoy s-a folosit tocmai de această strategie a izolării interne și externe a forțelor secesioniste. S-a asigurat, în prealabil, că poate conta pe acordul și solidaritatea cancelariilor din UE și chiar din SUA. Iar, spaniolilor le-a spus că nu va avea loc niciun referendum, deoarece a fost declarat ilegal. Aparenta TORPEZA (prostie) din partea președintelui guvernului spaniol se dovedește a fi o STRATEGIE foarte bine calculată și planificată.

A vorbit până și regele : momentul este foarte grav ! (…de suma gravedad), i-a acuzat pe catalani de nesupunere! (desobediencia), a cerut restabilirea ordinii constituționale…și a transmis națiunii un mesaj de liniște și calm, deoarece, oricât de grav ar fi momentul, națiunea va ști să-l depășească.

Iată că fenomenului numit Brexit, i se adaugă, acum, o mică mișcare dezintegratoare, care nu are niciun EXIT în coadă, dar care este potențialmente mult mai infecțioasă și periculoasă: brexitul se programează și aranjează la masa negocierilor, în schimb, Catalonia vrea să se lanseze în gol numai pentru a se rupe ! Ori, Europa este plină de regiuni infectate cu acest gen de virus secesionist, care așteaptă un simplu val agitator pentru a-și exacerba virulența.

Nu numai că nu e momentul  pentru acrobații periculoase, dar Catalonia trebuia să aleagă altă cale pentru a-și defini și obține un nou statut, mai convenabil pentru ea, în cadrul Regatului Spaniei. Proclamarea independenței o va duce într-o fundătură, din care nu o va putea scoate decât Spania. Nimeni altcineva!

Exemplul creațiunii numite Kosovo (care nu reușește să fie un adevărat stat!) nu va fi considerat vreodată, în Europa, ca un antecedent demn de urmat! S-a născut în urma unor bombardamente NATO și ingerințe externe de neînțeles până în zilele noastre.

Vom încheia spunând că este posibil ca lucrurile să se deterioreze și mai mult în Catalonia cea divizată și învrăjbită, dar, până la urmă va începe DIALOGUL (un cuvânt folosit mai mult pentru reproșuri, decât pentru a fi pus în practică) pentru a ajunge la reconciliere și unitate, singura terapie eficientă pentru a ieși din teribila stare de stress etnic și social, care domnește în Catalonia și în întreaga Spanie.

CATALONIA 5

AUTOR: ARIADNA

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.