Cine, cui dă ordine ?/¿A las órdenes de quién?

TRUMP 1

Cine, cui dă ordine ? Washington, Diana Negre

După jumătate de an cu Donald Trump la Casa Albă, printre sprijinitorii săi sunt din ce în ce mai multe îndoieli că ar putea să-și controleze instinctele și să se comporte ca președinte, din cauza unei serii întregi de surprize și chiar clownerii, care par să fi transformat Casa Albă într-un screnariu de telenovelă.

Episodul cel mai recent din acest serial s-a sfârșit săptămâna trecută cu demisia a doi funcționari, fideli de la început. Unul dintre ei, șeful cabinetului prezidențial, Reince Priebus, este un respectat profesionist în politică, care a făcut echilibristică pentru a se menține neutru în timpul alegerilor primare, și, pe urmă, pentru a rămâne alături de Trump.

Reince PriebusReince Priebus

Cei doi s-au văzut nevoiți să-și părăsească funcțiile la sosirea lui Anthony Scaramucci, un om cu un nume care i se potrivește, deoarece felul lui de a se purta amintește de tradiționalul bufon Scaramouche din comediile italiene. Scaramucci, care vine din lumea finanțelor și a relațiilor cu publicul, s-a grăbit sa-l critice pe Priebus și aproape să-l acuze că lăsat să scape în presă informații negative despre Trump. A folosit chiar cuvinte urâte și un limbaj destul de vulgar, pe care mijloacele de informare în masă au evitat să-l reproducă, pe lângă faptul că și-a amenințat colegii că-i va trimite în stradă să vândă nimicuri pentru a-și câștiga existența.

Situația aceasta se pare că a umplut paharul, căci până și cei mai înverșunați apărători ai lui Trump au început să-l critice. Nu numai ziare ca Wall Street Journal, care a păstrat tot timpul o distanță prudentă, ci chiar și cei care s-au aruncat în bațele lui Trump condamnă acest spectacol penibil, cum este rețeaua Fox TV sau fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Newton Gingrich – care l-a apărat din răsputeri, atât de mult, încât a fost răsplătit prin numirea soției sale, Callista Gingrich, în funcția de ambasadoare la Vatican.

Newton Gingrich si Callista GingrichNewton Gingrich și a treia sa soție, Callista Gingrich, ambasadoarea SUA la Vatican

Și, ca de obicei, Trump a scos din mânecă încă o soluție, recurgând la un personaj puternic și respectat pentru a face ordine în răvășita Casă Albă: noul său șef de cabinet este, acum, generalul cu patru stele, fără afiliere și fără angajamente politice, John Kelly, cunoscut pentru eficiența sa, atât în anii cât a fost ofițer activ, cât și în puținele luni cât a condus Departamentul Securității Interne.

John Kelly and Donald Trump 1John Kelly și Donald Trump, noiembrie 2016

Prima măsură pe care a luat-o a fost să-l înlăture pe cel care i-a făcut pe Priebus și pe directorul de comunicare, Sean Spicer, să demisoneze: Anthony Scaramucci a fost escortat afară din Casa Albă, la puține ore după ce Kelly și-a luat postul în primire, după câte se pare, fără ca protectorul său, Donald Trump, să-i ia, în vreun fel, apărarea.

Marea speranță a tuturor celor care vor ca  situația să revină la normalitate în administrația de la Washington este ca generalul Kelly să impună disciplina, iar personalul să nu o mai ia, care încotro, ci să formeze o echipă unită.

Desigur, sunt unii care se așteaptă să-l respecte chiar Trump, deoarece președintele știe foarte bine ce este disciplina militară: pe vremea când era adolescent, părinții săi l-au trimis la o academie militară, acel gen de școală la care vin cei care vor să urmeze o carieră militară,…sau sunt trimiși departe, atunci când părinții nu-i mai pot stăpâni și dispun de suficienți bani pentru a fi ținuți sub un regim de fier .

TRUMP CADET 2Donald Trump (la mijloc) la New York Military Academy

La New York Military Academy, o școală militară privată, situată la o sută de kilomeri de New York, poznașul Trump a petrecut cinci ani până a devenit cadet și consieră că a învățat, atunci, mai mult decât învață militarii în toată cariera lor. Dacă ar fi așa, nu i-a folosit prea mult, căci nu l-a interesat viața militară și s-a folosit de toate amânările posible pentru a nu ajunge pe front, în războiul din Vietnam.

Trump vorbește respectuos despre Kelly și i se adresează cu apelativul „domnule general”, ceea ce îi face pe mulți să spere că, într-adevăr, îi va da mână liberă și își va ține promisiunea de a-l lăsa să păstreze o structură de comandă.

Poate va fi așa, dar, să nu uităm că, dacă Trump a învățat regulile militare când a fost cadet, aceasta nu înseamnă că îi va lăsa câmp liber generalului. Din contră, s-ar putea să nu vadă în Kelly un general care dă ordine, ci un militar care știe să se supună superiorilor săi. Adică, în acest caz…președintelui Statelor Unite.

Autor: Diana Negre.

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com     y  Diana Negre.

***

¿A las órdenes de quién?                             Washington, Diana Negre

John Kelly and Donald Trump 2Donald Trump y John Kelly, White House Chief of Staff , White House, Washington, DC, 31.07. 2017

Cumplido ya medio año con Donald Trump en la Casa Blanca, cada vez hay más dudas entre sus seguidores de que sea capaz de controlar sus instintos y comportarse como presidente a causa de la  serie de sorpresas y hasta payasadas que parecen haber convertido a la Casa Blanca en escenario de una novela televisada.

El más reciente de los episodios de este serial acabó la semana pasada con la dimisión de dos funcionarios, fieles de primera hora. Uno de ellos, el jefe del gabinete presidencial, Reince Priebus, es un profesional respetado de la política, que hizo malabarismos para mantenerse neutral durante las elecciones primarias y, luego, para mantenerse al lado de Trump.

Ambos se vieron obligados a dejar sus cargos por la llegada de Anthony Scaramucci, un hombre que parece tener el nombre apropiado pues su actuación recordaba al tradicional payaso de Scaramouche de las comedias italianas. Scaramucci, que viene del mundo de las finanzas y las relaciones públicas, se apresuró a criticar a Priebus y casi acusarlo de filtrar a la prensa informaciones negativas acerca de Trump. No solo eso, sino que utilizó palabrotas y un lenguaje demasiado vulgar para que lo repitieran los medios informativos, aparte de amenazar a sus colegas con mandarlos a vender chucherías en la calle para ganarse la vida.

Anthony ScaramucciAnthony Scaramucci

La situación parece haber colmado el vaso y hasta los más acérrimos defensores de Trump empiezan a criticarle. No son solo ya medios informativos como el “Wall Street Journal”, que mantuvo siempre una distancia prudente, sino incluso condenan el lastimoso espectáculo quienes se habían echado en brazos de Trump, como la cadena” Fox TV”, o el ex presidente de la Cámara de Representantes, Newton Gingrich – quien le ha defendido a capa y espada hasta el punto de ser recompensado con el nombramiento de su mujer, Callista Gingrich, como embajadora en el Vaticano.

Como en tantas otras ocasiones, Trump se sacó de la manga otra maniobra y recurrió a un personaje sólido y respetado para poner orden en la caótica Casa Blanca: su nuevo jefe de gabinete es ahora el general de cuatro estrellas, sin afiliación política a ningún partido, John Kelly, un hombre sin compromisos políticos en Washington y conocido por su eficiencia tanto en sus años de vida castrense como en los pocos meses que ha estado al frente del Departamento de Seguridad Interna.

Su primera medida fue eliminar al causante de la dimisión de Priebus y del director de comunicaciones, Sean Spicer: Anthony Scaramucci fue escoltado fuera de la Casa Blanca a las pocas horas de la toma de posesión de Kelly sin que, aparentemente, su protector Donald Trump levantara un dedo para defenderlo.

Sean SpicerSean Spicer

La gran esperanza de quienes desean una vuelta a la normalidad en el gobierno de Washington es que con Kelly se imponga la disciplina y que el personal deje de ir por libre y forme un equipo coherente.

También hay quienes esperan que incluso lo respete Trump, pues el presidente es un hombre que conoce bien la disciplina militar: cuando era un adolescente, sus padres lo enviaron a una academia militar, el tipo de escuela al que acuden quienes desean seguir la carrera de las armas…o cuyos padres no puede controlar en casa y tienen suficiente dinero para enviarlos lejos bajo un control férreo.

En la New York Military Academy, un escuela privada a casi 100 Kms. de Nueva York, el díscolo joven pasó cinco años hasta que se graduó como cadete y considera que allí aprendió más de lo que muchos militares aprenden en sus carreras. De ser así, no lo utilizó pues no tuvo mayor interés en la vida militar y se acogió a todas las prórrogas para evitar ir al frente en la guerra del Vietnam.

TRUMP CADET 3Donald Trump (en medio) – New York Military Academy

Trump se refiere a Kelly con respeto y lo trata de “general”, algo que hace esperar a muchos que efectivamente le dejará las manos libres y cumplirá con las promesas de permitirle que mantenga una estructura de mando.

Tal vez sea así, pero no debemos olvidar que, si bien Trump aprendió las normas militares en sus años de cadete, esto no significa que ha de dejar campo libre al general. Al contrario, podría ser que no vea en Kelly a un general que da órdenes, sino a un militar que sabe obedecer a sus superiores. En este caso…, al presidente de Estados Unidos.

Autor: Diana Negre.

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com     y  Diana Negre.

diana-molineaux