VALENTIN POPESCU – UN MARE JURNALIST SPANIOL

VALENTIN POPESCU 4După nume, este român, nu încape nicio îndoială!

Să vezi numele lui Valentin Popescu în VANGUARDIA DE BARCELONA, timp de un sfert de secol, semnând corespondențe trimise din BONN, într-o spaniolă superbă, limpede și curgătoare ca apa de izvor, nuanțată și precisă, bogată și expresivă, creatoare, cum numai un universitar nativ – exersat cu voluptate în arta scriitoricească – ar putea să posede, … te îndeamnă să crezi că este un român… vorbitor de germană… de cultură spaniolă!

Lucrurile „se complică” atunci când îl cunoști personal : Valentin este catalan!

Barcelona este orașul copilăriei și tinereții lui! Gândește și simte ca un catalan.

Catalonia este mândria și orgoliul Spaniei, iar Barcelona este cea de-a doua capitală a țării care are năzuința de a trece pe primul loc.

Pentru Valentin Popescu, catalana, româna și spaniola, oricât de incredibil ar părea, sunt LIMBI MATERNE.

VALENTIN POPESCU 3În schimb, orașul în care s-a împlinit din punct de vedere profesional este BONN, fosta capitală a Germaniei. Cotidianul la care lucra – cel mai prestigios ziar de limbă spaniolă în deceniile 60, 70 și 80,- l-a trimis ÎN INIMA CONTINENTULUI, ca să ia pulsul EUROPEI. Era perioada în care elitele germane răspundeau fenomenului de „destalinizare”, inițiat de sovietici sub conducerea ucraineanului Nikita Hrusciov, prin inteligentul „dezgheț”, mai cunoscut sub denumirea de OSTPOLITIK. În vremea aceea, cheia Europei erau Berlinul și Cortina de Fier.

Valentin Popescu A MUNCIT CA UN NEAMȚ pentru a informa despre ideile și acțiunile europene o Spanie autarhică, aflată, până în 1976, sub dictatura lui Franco. De fapt, în profesiunea lui de jurnalist, s-a exersat asiduu ca EUROPEAN!

VALENTIN POPESCU 2Trebuie să spunem câteva cuvinte și despre DIANA, sora lui Valentin. Diana, tot ca jurnalist, a fost trimisă în cealaltă Europă, peste ocean, adică în Statele Unite ale Americii. Foarte curând, a devenit expertă în probleme cubaneze, vocea ei fiind cunoscută, în această insulă din Caraibe, datorită postului de radio care emite din Miami, Florida, RADIO JOSE MARTI. Un fel de Radio Europa Liberă!

DIANA în IE ROMÂNEASCA e ca o împărăteasă!

DIANA și VALENTIN sunt acasă peste tot: în Barcelona, Bonn, Washington, București, Constanța, Havana….

Când vin în România, vibrează ca niște ROMÂNI….

În preajma lor, guști plenar sentimentul de NAȚIUNE.

Valentin și Diana își continuă și astăzi activitățile jurnalistice și docente.

VALENTIN POPESI SI DIANA MOLINEAUValentin Popescu și sora sa, Diana Molineau, în studioul Radio România Cultural, 2013

VALENTIN POPESCU SI DIANA MOLINEAU CONFERINTA LA COLEGIUL SF. SAVA 2013Valentin Popescu și Diana Molineau susținând împreună conferința cu tema: Informaţie jurnalistică de calitate versus manipulare  la Colegiul Sf. Sava din București, 2013

VALENTIN POPESCU SI DIANA MOLINEAU 2013Valentin Popescu și Diana Molineau, București 2013

AUTORUL ARTICOLULUI: EUGEN HAC

eugen

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării suresei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: EUGEN HAC … precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.