IRLANDA : STEAUA ORIENTULUI/IRLANDA : LA ESTRELLA DE ORIENTE

IRLANDA : STEAUA ORIENTULUI

Leo Varadkar 1Leo Varadkar, primul-ministru al Irlandei

Republica Irlanda are, începând cu această lună, nu numai cel mai tânăr prim-ministru din Europa – Leo Varadkar -, ci și o autentică Stea a Orientului pe firmamentul politic al Vechiului Continent.

Acest medic de 38 de ani, care conduce țara și partidul Fine Gael, este o figură strălucitoare și un bun vorbitor, are o inteligență trăsnet și o mentalitate  deschisă (s-ar putea spune chiar internaționalistă), iar, în privința lui, își recunoaște homosexualitatea în toate punctele cardinale, fără niciun fel de inhibiție.

Rapida sa ascensiune politică – în mai puțin de zece ani a ajuns de la un  membru abia ales al Parlamentului din Dublin, la poziția de figură dominantă pe scena politică irlandeză – se datorează tuturor meritelor pe care le-am menționat anterior, precum și talentelor sale de negociator abil și administrator foarte eficient… Dar, mai e ceva : în bună parte se datorează irlandezilor, deoarece poporul irlandez de astăzi este mai deschis și mai puțin habotnic, decât generațiile anterioare.

Leo Varadkar si Ashok VaradkaLeo Varadkar felicitat de tal său Ashok în centrul de numărare a voturilor din Dublinul de Vest

Irlandezii de azi sunt atât de deschiși, încât, pentru Leo Varadkar, aproape că nu a contat faptul că nu este decât pe jumătate irlandez; tatăl său – Ashok – este un imigrant indian, care a venit în Irlanda ca să studieze medicina și s-a căsătorit cu o asistentă medicală irlandeză. Dar, dacă noile generații ale Insulei irlandeze au evoluat în multe aspecte, în privința unei vechi trăsături de caracter se pare că rămân înțepeniți : încăpățânarea ideologică. Ascensiunea lui Leo Varadkar la șefia Guvernului și partidului se datorează faptului că Enda Kenny – care i-a precedat în funție – s-a săturat să se tot lupte cu membrii Fine Gael și ai aliaților din cabinetul său – Fianna Fail – și a deschis poarta spre… succesiune.

Enda Kenny 1Enda Kenny, pedecesorul lui Leo Varadkar

Autorul articolului: Valentí Popescu

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: VALENTIN POPESCU… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

 ***

IRLANDA : LA ESTRELLA DE ORIENTE

Leo Varadkar 2Leo Varadkar, primer ministro de la Republica de Irlanda

La República de Irlanda cuenta desde este mes no sólo con el jefe de Gobierno más joven de Europa – Leo Varadkar -, sino con una auténtica estrella de Oriente en el firmamento político del Viejo Continente.

Y es que este médico de 38 años que lleva las riendas del país y del partido Fine Gael es una figura brillante, de verbo fácil, inteligencia rápida, mentalidad aperturista (casi se podría decir que internacionalista) que en lo personal llega hasta a hacer gala a los cuatro vientos de una homosexualidad absolutamente desinhibida.

Su fulgurante carrera política – en diez años escasos pasó de un desconocido novato del Parlamento de Dublín a la figura dominante del escenario parlamentario irlandés – se debe a todos los méritos ya mentados y también a sus dotes de hábil negociador y eficiente gestor…Pero no sólo : en buena parte también se debe a que el pueblo irlandés de hoy en día es asimismo más aperturista y menos clerical que las generaciones anteriores.

Leo Varadkar y sus genitores Ashok Varadkar y Miriam VaradkarLeo Varadkar y sus padres Ashok Varadkar y Miriam Varadkar

Los irlandeses de hoy son tan aperturistas que para Leo Varadkar apenas ha supuesto un contratiempo ser sólo medio irlandés; su padre – Ashok – es un inmigrante indio que fue a Irlanda para estudiar medicina y se casó con una enfermera irlandesa. Pero si las nuevas generaciones de la Isla han evolucionado en muchos aspectos, en un viejo rasgo de carácter parecen seguir encallados : el empecinamiento ideológico. El ascenso de Leo Varadkar a la cima del Gobierno y del partido  se debe a que su predecesor – Enda Kenny – se hartó de tener que luchar con los afiliados de Fine Gael y los coligados del su Gabinete – el Fianna Fail – y abrió la puerta a la sucesión.

Enda Kenny 2Enda Kenny

Valentí Popescu

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com     y  Valentí Popescu.

VALENTIN POPESCU