O FEMEIE LIBERALĂ ÎN ASCENSIUNE/LA LIBERAL EMERGENTE

J 1Joanne Kate Swinson

O FEMEIE LIBERALĂ ÎN ASCENSIUNE

Joanne Kate Swinson, conoscută în lumea politică și a presei din Marea Britanie ca Jo Swinson, este, din luna iulie a acestui an, noul lider al liberal-democraților și o mare beneficiară, alături de alții, a acelei căznite nașteri a munților care se numește „brexit”.

De la venirea intempestivă a conservatorului Boris Johnson la gestiunea ieșirii britanice din Uniunea Europeană, dizidenții Partidului Consevator, precum și toți ceilalți decepționați de piruetele conducătorilor lor pe această temă, se mută, în Parlament, în banca liberal-democraților.

Majoritatea acestor traseisme sunt temporare, iar, Jo nu-și face iluzii în privința lor. Cu toarte acestea, îi primește cu bațele deschise, deoarece, aceasta este linia pe care a adoptat-o, pentru a-și relansa partidul pe prim-planul politicii naționale. Jo joacă toate rolurile pe scena Parlamentului: este liberală și orășeancă, dar, și ușor social-democrată. Îmbinarea acesta dintre liberalism și social-democrație o garnisește cu puternice note ecologiste și cu un farmec juvenil-feminin, la care nu puteau visa vreodată Margaret Thatcher sau Teresa May, deoarece Mama Natura nu le-a dat vreun atu în acest sens.

J 4

Joanne Kate Swinson

Dar, dacă Jo are un farmec fizic și de comportament, ambiția și tenacitatea ei nu sunt mai prejos decât cele ale „doamnei de fier”, Margaret Thatcher. Jo s-a născut în 1980, în Glasgow, în sânul unei familii din clasa de mijloc. Și-a făcut studiile în Scoția sa natală – cu excepția anilor în care a fost la „London School of Economics” – și a intrat în politică la 21 de ani. La 25 de ani era deja membru în Camera Comunelor și își atrăgea simpatiile tuturor, câștigându-și renumele de „copila din Cameră” (the baby of the House).

Desigur, nu era chiar o „copilă”. A început să urce sistematic spre poziții în guvernul lui David Cameron, devenind secretară de stat, post care, în Regatul Unit este mult mai puțin important decât în SUA.

Jo luptă pentru a-și mări partidul, dar, și pentru a se promova pe ea însăși. Spune că luptă în aripa liberal-democraților, dar, și-a câștigat de partea ei atât aripa stângă, cât și pe feministele din toată țara, prin gesturi populiste cum a fost discursul său din Cameră, rostit ținându-și în brațe copilașul pe care tocmai îl născuse. Jo este atât de cinstită încât, dacă cineva nu și-a dat seama încă cât de ambițioasă este, într-unul din ultimele congrese ale partidului său, a apărut cu un tricou pe care scria  „nu sunt o femeie pentru a completa procentajul feminin”. Desigur, nu este o femeie de umplutură, ci o femeie care dă ordine… cu mână fermă.

Autorul articolului: Valentín Popescu

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: VALENTIN POPESCU… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

***

LA LIBERAL EMERGENTE

J 2Joanne Kate Swinson

Joanne Kate Swinson, conocida en el mundo político y de la Prensa británicos como Jo Swinson, es, desde el pasado mes de julio, la nueva líder de los liberal-demócratas y una, junto con el partido, de los grandes beneficiarios de ese parto de los montes llamado “brexit”.

Especialmente, desde la irrupción del conservador Boris Johnson en la gestión de la salida británica de la Unión Europea, los disidentes del partido conservador, así como todos los demás decepcionados por las piruetas de sus respectivos dirigentes en el tema se van pasando en el Parlamento a los bancos de los liberal-demócratas.

La mayoría de esos cambios de bando son pasajeros y Jo se hace muy pocas ilusiones acerca de la duración de esas afiliaciones. Pero, los recibe a todos con los brazos abiertos, porque ésta es la línea adoptada por ella para relanzar a su partido hacia el primer plano de la política nacional. Y es que Jo juega a todo en el escenario parlamentario: es liberal y urbanita, pero, también, ligeramente socialdemócrata. Y al maridaje de lo liberal con lo socialdemócrata lo sazona con fuertes notas  ecologistas y un encanto juvenil-femenino, al que no pudieron aspirar nunca Margaret Thatcher o Teresa May, porque la Naturaleza no les dio bazas para ello.

J 3Joanne Kate Swinson

Pero, si Jo tiene un encanto físico y de trato, su ambición y pugnacidad no le van en absoluto a la zaga de los de la “dama de hierro”, la Thatcher. Jo nació en 1980 en Glasgow, en el seno de un familia de clase media. Cursó estudios en su Escocia natal – salvo los años que tomó clases de gerencia en la “London School of Economics” – y se lanzó a la política a los 21 años. A los 25 era ya miembro de la Cámara de los Comunes y se ganaba las simpatías de tirios y troyanos hasta lograr el sobrenombre de “la niña de la Cámara” (the baby of the House).

Claro que de “niña” nada de nada. Sistemáticamente comenzó a escalar posiciones durante el Gobierno de David Cameron para acabar calzándose una Secretaria de Estado, cargo que, en el Reino Unido, es infinitamente menos importante que en los Estados Unidos.

J 5Joanne Kate Swinson

Jo lucha por engrandecer su partido, pero, se podría decir que lo hace a la par que lucha por promoverse a ella misma. Dice militar en ala conservadora de los liberal-demócratas, pero se ha ganado a pulso al ala izquierda del partido y también a las feministas de todo el país con gestos populistas como su discurso en la Cámara sosteniendo en brazos a la criatura que acababa de tener. Y Jo es tan honrada que, por si alguien no se hubiera percatado aún de lo ambiciosa que es, en uno de los últimos congresos de su partido apareció luciendo una camiseta con el lema “no soy ninguna mujer de cuota”. Evidentemente, no es una mujer de cupo, sino una mujer de mandar… con mano izquierda.

Valentín Popescu

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com   y  Valentí Popescu.

VALENTIN POPESCU