ORAȘUL CĂRUIA ÎI ESTE RUȘINE DE MADONNA/DONDE SE AVERGÜENZAN DE MADONNA

MADONNA 2

ORAȘUL CĂRUIA ÎI ESTE RUȘINE DE MADONNA

Vâltoarea “madonnistă” a atins amplitudine maximă sâptămâna trecută, când cântăreața și-a sărbătorit cea de a 60-a aniversare a zilei de naștere, însă, în timp ce toată lumea muzicii sincopate se întrecea în laude și ditirambe, Bay City – orașul unde s-a născut doamna Ciccone (acesta este numele de familie al cântăreței) de pe malul lacului Huron – își reconfirma ostilitatea oficială față de vedetă.

Nu mai este nevoie să amintim că aversiunea este reciprocă și generos împărtășită: într-un interviu televizat din 1987 Madonna a spus că ea “…provenea dintr-un oraș pestilent, din nordul statului Michigan…”. Însă, dacă repudierea reciprocă este evidentă, în schimb, foarte puțină lume își amintește de motivul acestei situații. Motivul îl constituie câteva fotografii ale Madonnei în pielea goală și ambițiile unui primar, Sullivan, un om politic local care, acum, nu mai este în viață.

MADONNA 1

Fotografiile au fost făcute în New York, la puțin timp după ce Madonna s-a mutat în metropola atlantică pentru a face carieră. Începuturile sale au fost grele, cu bani puțini, cu toate că acepta să cânte orice și oriunde. Chiar a format, în New York, un grup-rock (care nu prea a avut succes ) numit “Breakfast Club”. În aceste condiții, nu a refuzat oferta unui fotograf de a poza goală. Nici Madonna din acei ani nu avea un trup care să concureze cu Marilyn Monroe, și nici fotograful nu a avut imaginație și talent pentru a edita o versiune newyorkeză a Kamei Sutra. Astăzi, s-ar putea afirma că acele fotografii au fost niște nuduri cumințele.

Peste ani, când Madonna a dobândit faimă (1984) cu cântecul ei “Ca o fecioară”, lucrurile au dobândit alte dimensiuni. Bay City și-a amintit, în 1985, că Madona se născuse tocmai în orașul acesta și a hotărât să-i încredințeze cheile de aur ale orașului. Între timp, celebritatea cântăreței l-a făcut și pe fotograf să vândă pozele cu Madonna goală revistelor “Playboy” și “Penthouse”.

MADONNA 3

Despre această vânzare s-a aflat și în Bay City, înainte de a avea loc ceremonia înmânării cheilor de aur ale orașului. Primarul acestei mici localități (33.000 de locuitori) cu o comunitate foarte conservatoare – la ultímele alegeri prezidențiale, aici, Trump a învins-o ușor și copleșitor pe Hillary Clinton – a hotărât să nu-i mai acorde Madonnei distincția. Și-a justificat hotărârea spunând că, mai înainte, Madonna fusese o adevărată călugăriță, un exemplu moral, incompatibil cu goliciunile din “Playboy” și “Penthouse”.

De atunci, aversiunea reciprocă nu numai că s-a menținut, dar chiar a mers crescendo. Când Madonna a mai vizitat orașul – din motive strict familiale -, a făcut-o în mare secret, iar Bay City s-a prefăcut că nu știe nimic despre celebritatea și fluviul de aur câștigat de cântăreață (peste 300.000.000 de discuri vândute). Nici acum, când orașele unde s-au născut Elvis Presley sau Michael Jackson se căptușesc cu turiștii care vin în pelerinaj la leagănele idolilor lor, Bay City nu vrea să se împace cu Madonna. Când primarul actual,  Kathleen Newsham, a fost întrebată despre o asemenea posibilitate, a spus: nu știu dacă va fi posibil, dar, oricum, primul pas nu-l va face orașul…

Autorul articolului: Valentí Popescu

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: VALENTIN POPESCU… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

***

MADONNA 7

DONDE SE AVERGÜENZAN DE MADONNA

MADONNA 4

La vorágine “madonnista” alcanzó su cumbre la semana pasada con el 60º aniversario de la cantante, pero mientras todo el orbe de la música sincopada competía en alabanzas y ditirambos, Bay City – la ciudad natal de la señora Ciccone (el apellido de la cantante) a orillas del lago Huron – se ratificaba en su hostilidad oficial.

No hace falta decir que la animadversión es generosamente correspondida: en una entrevista televisiva de 1987 Madonna dijo que “…era originaria de una ciudad pestilente del norte del Estado de Michigan…”. Pero si el mutuo repudio es obvio, quizá sean pocos los que se acuerden de por qué; y el por qué es un puñado de fotos de Madonna en cueros y las ambiciones de un político local ya fallecido, Sullivan.

Las fotos fueron tomadas en Nueva York poco después de que Madonna se mudara a la metrópoli atlántica para hacer carrera. Sus comienzos fueron duros y los dineros pocos, pese a que cantaba lo que fuera y done fuera y hasta fundara en la urbe un grupo rockero (de poco éxito) llamado “Breakfast Club”. En estas condiciones, no le hizo ascos a la oferta de un fotógrafo para posar desnuda. Ni la Madonna de aquellos años tenía una anatomía para competir con Marilyn Monroe, ni el fotógrafo imaginación y talento para aspirar a editar una versión neoyorkina del Kama Sutra. Hoy en día, se diría que eran unos desnudos pacatos.

MADONNA 5

Pero, años más tarde, después de que Madonna alcanzase la fama (1984) con su canción “Cómo una virgen”, todo adquirió nuevas dimensiones. Bay City se acordó en 1985 de que Madonna era oriunda de la ciudad y decidió otorgarle las llaves de oro de la ciudad. Mientras tanto, la fama de la cantante determinó también que el fotógrafo de los desnudos pudiera endosárselos a buen precio a las revistas “Playboy” y “Penthouse”.

La noticia de esta venta llegó Bay City antes de que se le hubieran entregado las llaves de oro de la ciudad, y el alcalde de la pequeña (33.000 habitantes) y muy conservadora comunidad – en los últimos comicios presidenciales estadounidenses Trump ganó de calle a Hillary Clinton – decidió anular la concesión. Justificó su decisión, en aquél entonces, diciendo que la anterior galardonada había sido una monja, un baremo moral incompatible con las desnudeces de “Playboy” y “Penthouse”.

Heavenly Bodies: Fashion & The Catholic Imagination Costume Institute Gala - Inside

Desde entonces, la animadversión mutua no solo se ha mantenido, sino que ha ido en aumento. Las veces que Madonna ha visitado la ciudad – siempre por motivos estrictamente familiares -, lo ha mantenido oculto y Bay City no se dio nunca por enterada de la celebridad y el río de oro ganado (más de 300.000.000 de discos vendidos) por la paisana. Incluso ahora, cuando las patrias chicas de Elvis Presley o Michael Jackson se forran con el alud de turistas que peregrinan a las cunas de sus ídolos, se niega Bay City a hacer las paces con Madonna. Cuando la actual alcaldesa, Kathleen Newsham, fue preguntada acerca de esta posibilidad vino a decir: no sé si será posible, pero, desde luego, el primer paso no lo dará la ciudad…

MADONNA 8

Valentí Popescu

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com     y  Valentí Popescu

VALENTIN POPESCU