KIEV: O PREȘEDINȚIE DE DOUĂ MILIARDE/KIEV: UNA PRESIDENCIA DE 2.000 MILLONES

Volodimir Zelenski 1Volodimir Zelenski

KIEV: O PREȘEDINȚIE DE DOUĂ MILIARDE

Dacă ceea ce spune presa ucraineană e adevărat, alegerile prezidențiale din acest an nu și le-au disputat un comic – Volodimir Zelenski – și miliardarul președinte căruia i s-a terminat mandatul, Petro Poroshenko, ci doi oligarhi, cândva buni prieteni: Poroshenko și Igor Kolomoiski.

Și dacă ar fi să dăm crezare în continuare presei ucraineene, ceea ce își dispută acești doi oligarhi este puterea și două miliarde de dolari … Zelenski nu ar fi, în toată treaba aceasta, decât un om de paie, care face să râdă o țară întreagă, cu excepția lui Poroshenko.

Kolomoiski este una dintre multele figuri care au apărut după prăbușirea comunismului din negura partidului, pentru a se face milionari cât ai bate din palme. Cu un trecut comun, interese asemănătoare și același simț al prăzii, ambii oligarhi au fost pe aceeași baricadă  la „revoluția din Maidan” (2014), care l-a urcat pe Poroshenko la președinția Republicii. Aveau atâtea lucruri în comun, încât noul președinte l-a numit pe Kolomoiski în funcția de guvernator al provinciei Donbas; oficial, pentru „merite patriotice”, întrucât, acesta din urmă a organizat și plătit, din propriul său buzunar, un corp de combatanți anti-separatiști în orașul său natal, Dniepropetrovsk (azi, în ucraineană se numește, Dnipro).

Igor Kolomoiski 1Igor Kolomoiski

Comunitatea de interese a acestui duo oligarh s-a menținut doar doi ani. În 2016, când Kolomoiski era deja stăpânul celei mai mari bănci private din Ucraina –„Privatbank”, cu un capital social de două miliarde de dolari – Poroshenko l-a dat afară pe colegul său din guvernul din Donbas și i-a expropriat „Privatbank”, pentru o presupusă delapidare de cinci miliarde cinci sute de milioane de $. Chiar nefondate nu erau acuzațiile lui Poroshenko, de vreme ce același lucru l-au constatat și analiștii Fondului Monetar Internațional, iar Kolomoiski a fugit de justiția ucraineană, stabilindu-și reședința, mai întâi, în Elveția, și pe urmă, în Israel, unde locuiește și în prezent.

De fapt, cu fostul stăpân al „Privatbank” s-a judecat mai multă lume, de la un fost asociat al lui Kolomoiski – Vadim Shulman – care îi pretinde 500 de milioane de $, până la tribunalele londoneze, care au blocat depozitele și bunurile din Marea Britanie ale magnatului ucrainean, în valoare de  două miliarde cinci sute de milioane de dolari.

Petro Poroshenko 1Petro Poroshenko

Cele prezentate până acum deschid întrebarea: ce caută un comic de primprejur – ca Selenski – în încleștarea acestor miliardari cu o moralitate îndoielnică. Răspunsul se află într-un contract de muncă: cel semnat de Zelenski cu postul de televiziune „1 + 1”, una dintre multele proprietăți ale lui Kolomoiski. Din studiourile “1 + 1”, Selenski a făcut să râdă toată Ucraina; și a dobândit o popularitate care l-a încovoiat pe Poroshenko la urne (ceea ce nu înseamnă chiar un dar pentru ucraineeni): iar, acum, îi joacă în strună lui Kolomoiski.

Legătura lui Zelenski cu Kolomoiski este atât de intensă, încât comicul a declarat, de curând, că el este un aprig susținător al moralei și un dușman de moarte al corupției și al oligarhiei. De aceea, a spus că, dacă va ajunge președinte, va restitui Ucrainei toți banii negri care au fugit din țară: delapidatorii vor putea să se întoarcă acasă cu banii, dacă vor plăti un impozit special de 5%…!

Autorul articolului: Valentin Popescu

Autorizăm reproducerea totală sau parțială a acestui material cu condiția menționării sursei: http://www.ghemulariadnei.wordpress.com și autorului: VALENTIN POPESCU… precum și păstrării formei originale/nealterării prin asociere cu alte materiale străine, nesemnate sau publicate sub semnătura autorului, în cadrul aceluiași articol.

***

Poroshenko y KolomoiskiPoroshenko y Kolomoiski

KIEV: UNA PRESIDENCIA DE 2.000 MILLONES

Igor Kolomoiski 3Igor Kolomoiski

Si lo que dice la Prensa ucraniana es cierto, las elecciones presidenciales de este año no las han disputado un cómico – Volodimir Selenski – y el multimillonario y presidente saliente, Petro Poroshenko, sino dos oligarcas, otrora muy amistados: el mismo Poroshenko e Igor Kolomoiski.

Y de seguir creyendo a la Prensa de ese país, lo que se disputan esos dos oligarcas es el poder y dos mil millones de dólares… Selenski no sería en ese relato más que un hombre de paja que hace reír a todo el país, menos a Poroshenko.

Kolomoiski es una de las tantas figuras que surgieron con la caída del comunismo de las negruras del partido, para hacerse millonarios en un visto y no visto. Y por pasado común, similitud de intereses e idéntico sentido de rapiña, ambos oligarcas militaron en el mismo bando en la “revolución del Maidan” (2014), que acabó encaramando a Poroshenko en la presidencia de la República. Las coincidencias fueron tantas que el nuevo mandatario nombró a Kolomoiski gobernador de la provincia de Donbas; oficialmente, por “méritos patrióticos”, ya que, este último había organizado y financiado, de su bolsillo, un cuerpo de combatientes antiseparatistas en su ciudad natal, Dniepropetrovsk (llamada hoy y en ucraniano, Dnipro).

Igor Kolomoiski 2Igor Kolomoiski

La comunidad de intereses del dúo oligarca duró apenas dos años. En el 2016, cuando Kolomoiski era ya dueño del mayor banco privado de Ucrania – el “Privatbank”, con un capital social de 2.000 millones de dólares – Poroschenko echó a su colega del Gobierno de Donbas y le expropió el “Privatbank” por un presunto desfalco de cinco mil quinientos millones de $. Muy desencaminadas no debían ser las acusaciones de Poroshenko, cuando se vieron ratificadas por los analistas del Fondo Monetario Internacional y Kolomoiski se sustrajo a la justicia ucraniana fijando su residencia, primero en Suiza y luego en Israel, dónde vive actualmente.

Petro Poroshenko 2Petro Poroshenko

En realidad, contra el expropiado dueño del “Privatbank” se ha querellado más gente, desde un antiguo socio de Kolomoiski – Vadim Shulman – quien le reclama 500 millones de $ y los tribunales londinenses, que han decretado un embargo de los bienes británicos del magnate ucraniano por valor de 2.500 millones de dólares.

   Todo lo relatado hasta aquí abre la pregunta de qué pinta un cómico de la legua – como Selenski – en la pugna de multimillonarios de cuestionable moralidad. Y la respuesta se halla en un contrato laboral: el de Selenski con la emisora ucraniana de TV “1 + 1”, una de las tantas propiedades de Kolomoiski. Desde los estudios del “1 + 1”, Selenski ha hecho reír a toda Ucrania; ha alcanzado una popularidad capaz de doblegar a Poroshenko en las urnas (lo que no es precisamente un galardón para la opinión pública ucraniana): y le baila las aguas financieras a su promotor.

Volodimir Zelenski 2Volodimir Selenski

Porque este vínculo laboral de Selenski con Kolomoiski es tan intenso que el cómico declaró, hace poco, que él es un auténtico paladín de la moralidad y enemigo mortal de la corrupción y la oligarquía. Por ello, dijo, si ganase la presidencia, devolverá a Ucrania todo el dinero negro huido del país: ¡ los defraudadores podrán regresar a la república con su dinero si pagan un impuesto especial del 5%…!

Valentín Popescu

Autorizamos la reproducción total o parcial de este artículo a condición de que se mencionen la fuente y el autor: http://www.ghemulariadnei.worldpress.com     y  Valentín Popescu.

VALENTIN POPESCU